ΚΑΤ
23/10/2017 Εφημερεύον:
Α' ΔΕΣΜΗ
Επικοινωνία Σύνδεσμοι
Βιβλιοθήκη
ΚΑΤ
Βιβλιοθήκη
- Γενικές Πληροφορίες
- Παρεχόμενες Υπηρεσίες
- Ηλεκτρονικός Κατάλογος (OPAC)
- Πηγές Πληροφόρησης
- Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
- Ανακοινώσεις
- Επικοινωνία
Βιβλιοθήκη > Γενικές Πληροφορίες

 

Η Ιατρική Βιβλιοθήκη του Νοσοκομείου ΚΑΤ, βρίσκεται στον 1ο όροφο του κτιρίου "ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ". Η λειτουργία της Βιβλιοθήκης ξεκίνησε από το 1980, με απώτερο σκοπό την παροχή άμεσης τεκμηριωμένης και αξιόπιστης Ιατρικής Πληροφορίας (Evidence -Based Medicine Information) στους χρήστες της (γιατρούς, νοσηλευτές, καθηγητές, ερευνητές, φοιτητές, επαγγελματίες Υγείας ), ιδιαίτερα να προωθεί και να προάγει τους εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και κλινικούς σκοπούς του Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τη Δ/νση Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Υπουργείου Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης, ως Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης Βιοιατρικών δεδομένων, στο πλαίσιο έκβασης δεικτών λειτουργικότητας των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας, έχει αναλάβει συντονιστικό ρόλο διαχείρισης και τεκμηρίωσης του τεράστιου όγκου πληροφοριών που πηγάζουν από τον διοικητικό, χειρουργικό, εργαστηριακό τομέα του νοσοκομείου. Σημαντική είναι η ενημέρωση στην πλατφόρμα του Υπουργείου (ygeianet - esynet) και του Νοσοκομείου (http://www.kat-hosp.gr), η εκπαιδευτική και ερευνετική  δραστηριότητα του.Η προσπάθεια  παρακολούθησης και αξιολόγησης δεικτών έργου στο νοσοκομείο μας, γίνεται με τη συλλογή στοιχείων από όλους τους τομείς. Η χαρτογράφηση των κλινικών δεδομένων σε web γίνεται μηνιαίως, με στόχο να  αποτελέσει εργαλείο στην αναζήτηση δημογραφικών και επιδημιολογικών δεδομένων σε διαφορετικά γεωγραφικά επίπεδα, καθώς και εργαλείο διαχείρισης πόρων του συστήματος Υγείας στη χώρα μας.

Η συλλογή της Βιβλιοθήκης καλύπτει ένα ευρύ φάσμα των Βιο-Ιατρικών Επιστημών, κυρίως ειδικεύεται στην Ορθοπεδική Τραυματολογία. Από το 1980 σταδιακά αύξησε την συλλογή της σε 430 τίτλους βιο-ιατρικών ξενόγλωσσων περιοδικών. Σήμερα είναι συνδρομήτρια σε 210 περίπου τίτλους, εκ των οποίων οι 71 διατίθενται και σε ηλεκτρονική μορφή . Η διάταξη των περιοδικών είναι αλφαβητική κατά τίτλο, βρίσκονται στη 1 και 2 αίθουσα της βιβλιοθήκης (στήλη 1-53). Στην συλλογή της προστίθενται και 1400 ιατρικά βιβλία, ταξινομημένα σύμφωνα με το Διεθνές Ιατρικό Ταξινομικό Σύστημα της National Library of Medicine-Classification (NLM-C). Ο κατάλογος της βιβλιοθήκης (OPAC - λογισμικό ΑΒΕΚΤ5) είναι διαθέσιμος στο site του Νοσοκομείου. Επίσης διαθέτει πληροφοριακό υλικό σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, ενημερωτικά φυλλάδια κλπ. Διαθέτει ηλεκτρονικό αναγνωστήριο (Internet room) με τέσσερις θέσεις εργασίας. Η χρήση στους υπολογιστές του Internet room επιτρέπεται μόνο με σκοπό την πρόσβαση σε βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων και άλλες πηγές βιοϊατρικής πληροφόρησης.Οι Υπηρεσίες πληροφόρησης παρέχονται σε όλους τους χρήστες της Βιβλιοθήκης. Η Πληροφόρηση προέρχεται είτε από το υλικό της Βιβλιοθήκης, είτε από εξωτερικές πηγές σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή.

Στο πλαίσιο υποχρεωτικής εκπαίδευσης φοιτητών του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης Α-ΤΕΙ, και του Τμήματος Αρχειονομίας-Βιβλιοθηκονομίας Ιονίου Πανεπιστημίου, η Βιβλιοθήκη του Νοσοκομείου δέχεται κατόπιν απόφασης του Σ.Δ-ΚΑΤ τέσσερις φοιτητές κάθε εξάμηνο, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ΥΠΕΠΘ.

Η βιβλιοθήκη δεν είναι δανειστική, δεν επιτρέπεται η χρήση κινητών τηλεφώνων στο ηλεκτρονικό αναγνωστήριο, καθώς και να εισέρχονται οι αναγνώστες με τσάντες.

H Βιβλιοθήκη λειτουργεί  Δευτέρα - Παρασκευή 8.30- 15.00 μμ.

Ε. Λάππα, Phd, MScEcon - Επαγγελματίας Πληροφοριών Υγείας /Προϊσταμένη Βιβλιοθήκης

 

Created by GreekGeeks Translated by Linguaphone