ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΤ
2132086000

Ιατρικό Προσωπικό

Νικόλαος Καυκάς, Διευθυντής Ε.Σ.Υ. – Προϊστάμενος Καρδιολογικής Κλινικής/Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, Διευθυντής Παθολογικού Τομέα.

Μαρία Γεωργοπούλου, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ.

Σοφία Ιωαννίδου, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ.

Γεώργιος Παυλάκης, Επιμελητής Α’ Ε.Σ.Υ., Επεμβατικός Καρδιολόγος

Χρήστος Μαντής, Επιμελητής Β’ Ε.Σ.Υ.

Δημήτριος Φλέσσας, Επιμελητής Β’ Ε.Σ.Υ.

Παγώνα Δρίτσα, Επικουρική

Ελεντίνα Σεϊτανίδη, Επικουρική

 

Γραμματεία

Τηλ. 213 – 20.86.190, 213 – 20.86.737

E – mail: kardiosec@kat-hosp.gr.

 

Νοσηλευτικό Προσωπικό

Προϊσταμένη της κλινικής και προϊσταμένη της Καρδιολογικής Μονάδος με τον απαραίτητο αριθμό νοσηλευτριών και παραϊατρικού-βοηθητικού προσωπικού

Η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου του Γ.Ν.Α. ΚΑΤ, βρίσκεται στο Κτίριο Βρυώνειο Δ’ (4ος όροφος). Είναι άρτια εξοπλισμένη και οργανωμένη, με καταρτισμένο και έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, παρέχοντας υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες σε ασθενείς που παρουσιάζουν προβλήματα από το καρδιαγγειακό σύστημα. Πραγματοποιεί σε καθημερινή βάση εξωτερικά ιατρεία και εργαστήρια, ενώ εφημερεύει κάθε 4 ημέρες (Δ’ δέσμη εφημερίας του Νοσοκομείου 14:30-22:00 τις καθημερινές και 08:00-22:00 τις αργίες) και ενδιάμεσα κάθε 2 ημέρες πρωινή εφημερία (Β’ δέσμη εφημερίας του Νοσοκομείου 08:00-14:30) και υποδέχεται μεγάλο αριθμό περιστατικών κάθε βαρύτητας. Το τμήμα καλύπτει επίσης και το πρόγραμμα πρωτογενών αγγειοπλαστικών, στην οξεία φάση του εμφράγματος, του Υπουργείου Υγείας. Υποστηρίζεται από υψηλού επιπέδου, άριστα εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό (9 ειδικευμένοι και 7 θέσεις ειδικευόμενων καρδιολόγων).

 

Στο Καρδιολογικό τμήμα υπάγονται

 • Η κλινική με 22 κλίνες (11 δίκλινα δωμάτια) εκ των οποίων οι 6 κλίνες διαθέτουν κεντρικό monitoring
 • Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Καρδιοπαθών – Εμφραγμάτων με 5 κλίνες και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για την εντατική παρακολούθηση και αντιμετώπιση αυτών των ασθενών
 • Το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο
 • Το Αρρυθμιολογικό Εργαστήριο με τα Holter ρυθμού
 • Το Υπερτασικό εργαστήριο με τα Holters πίεσης
 • Το εργαστήριο Δοκιμασιών κόπωσης
 • Το Υπερηχοκαρδιογραφικό εργαστήριο
 • Το εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδοτών
 • Τα ιατρεία πρωινά και απογευματινά (Καρδιολογικό, Υπερτασικό, Προληπτικής Ιατρικής, Καρδιακής Ανεπάρκειας, Στεφανιαίας Νόσου)

Το καρδιολογικό τμήμα διαθέτει όλες τις μονάδες και τα εργαστήρια με εξειδικευμένο προσωπικό και σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό. Κάθε χρόνο η Καρδιολογική Κλινική οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραµµα, το οποίο ξεκινά τον Οκτώβριο και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες λαµβάνουν χώρα στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του νοσοκομείου µεταξύ 13.30 και 14.30 σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, όπου γίνονται ελεύθερες παρουσιάσεις από τους Ιατρούς της Κλινικής αλλά και από διακεκριµένους προσκεκληµένους. Τις παρουσιάσεις συντονίζει ο ∆ιευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής κος Νικόλαος Καυκάς και προτρέπεται η ενεργός συμμετοχή και συζήτηση από τους παρευρισκόμενους Ιατρούς. Επιπλέον γίνονται έκτακτες παρουσιάσεις θεµάτων, βιβλιογραφικές ενημερώσεις ή προβολές φαρµακευτικών εταιριών, οι οποίες ανακοινώνονται εγκαίρως, όπως και παρουσιάσεις ενδιαφέροντων περιστατικών, υπερήχων και στεφανιογραφιών από τους Ιατρούς της Κλινικής, του Τμήματος Υπερήχων και του Αιµοδυναµικού τµήµατος αντίστοιχα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ 2022-2023

Όσον αφορά το επιστημονικό έργο της Καρδιολογικής Κλινικής του ΓΝΑ ΚΑΤ, υπάρχει συμμετοχή με παρουσίαση ερευνητικών εργασιών αλλά και ομιλιών σε πολυάριθμα συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τέλος, είναι μεγάλη τιμή για τη κλινική να συμμετέχει σε παγκοσμίου εμβέλειας Πολυκεντρικά Ερευνητικά προγράμματα καθώς και σε διάφορες μελέτες παρατήρησης.


ΤΜΗΜΑΤΑ

Καρδιολογική κλινική (Τηλ.: 213 208 6737)

Η καρδιολογική κλινική διαθέτει 11 δίκλινα δωματια (συνολική δύναμη: 22 κλίνες εκ των οποίων οι 6 διαθέτουν κεντρικό monotoring). Νοσηλεύονται όλων των ειδών καρδιολογικά περιστατικά με υψηλότατου επιπέδου ιατρική, νοσηλευτική και ξενοδοχειακή υποστήριξη.

 

Μονάδα Εμφραγμάτων-Εντατικής θεραπείας καρδιοπαθών (Τηλ.: 213 2086676)

Η μονάδα εντατικής θεραπείας καρδιοπαθών περιλαμβάνει 5 κλίνες μονάδος που διαθέτουν πλήρες monitoring. Το τμήμα είναι πλήρως εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα μέσα που απαιτούνται για την ιατρική αντιμετώπιση των βαρέως πασχόντων καρδιοπαθών και διενεργούνται σε αυτό όλων των ειδών οι απαραίτητες μικροεπεμβάσεις, όπως τοποθέτηση προσωρινών βηματοδοτών, περικαρδιοπαρακεντήσεις, αιμοδυναμικές μετρήσεις μετά από δεξιό καρδιακό καθετηριασμό, τοποθετήσεις κεντρικών φλεβικών και αρτηριακών γραμμών κ.α.). Η μονάδα διαθέτει επίσης φορητό υπερηχοκαρδιογράφο, φορητό αναπνευστήρα μεταφοράς διασωληνωμένου ασθενή, καθώς και αυτόνομο εργαστήριο μέτρησης αερίων αίματος.

 

Αιμοδυναμικό εργαστήριο  (Τηλ.: 213 2086812)

Το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιανουάριο 2007. Στο χώρο του εργαστηρίου πραγματοποιούνται στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές με τοποθέτηση ενδοστεφανιαίων προθέσεων. Το εργαστήριό διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας υπερσύγχρονο εξοπλισμό και συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες και τις πλέον αξιόπιστες εταιρίες του χώρου προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στον ασθενή. Οι επεμβάσεις γίνονται από έμπειρους ιατρούς και προσωπικό ενώ καλύπτουν όλο το φάσμα αντιμετώπισης της στεφανιαίας νόσου, ακόμα και τις πιο σύμπλοκες μορφές (πολυαγγειακή στεφανιαίας νόσος, βλάβες διχασμού, ασβεστωμένα στεφανιαία αγγεία, αγγειοπλαστική στελέχους και διάνοιξη χρόνιας ολικής απόφραξης με ορθόδρομη και αντίδρομη προσπέλαση).    Το τμήμα είναι πλήρως εξοπλισμένο με ενδοαορτική αντλία, ενδοστεφανιαίο υπερηχογράφημα (IVUS), οπτική συνεκτική τομογραφία (OCT), μηχάνημα αιμοδυναμικής εκτίμησης και λειτουργικής βαρύτητας των στεφανιαίων βλαβών (FFR, iFR, dFR) και άλλες σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης σύμπλοκων περιστατικών, όπως περιστροφική αθηρεκτομή (Rotablator) και μηχάνημα ενδοστεφανιαίας λιθοτριψίας (ShockWave) για ασθενείς με ασβεστωμένα στεφανιαία αγγεία. Το τμήμα καλύπτει και το πρόγραμμα πρωτογενών αγγειοπλαστικών, στην οξεία φάση του εμφράγματος, του υπουργείου υγείας. Πάνω από το 90% των περιστατικών γίνονται δια της κερκιδικής προσπέλασης (χέρι)και όχι από το πόδι (μηριαία αρτηρία), κάτι το οποίο έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

 1. Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς μετά το τέλος της επέμβασης, ενώ εάν χρησιμοποιηθεί η μηριαία αρτηρία (πόδι) απαιτείται ακινητοποίηση του ασθενούς για πολλές ώρες.
 2. Εξιτήριο του ασθενούς μετά από λίγες ώρες από τη διενέργεια στεφανιογραφίας

Το 1 και 2 ισχύουν γιατί επιτυγχάνεται άμεση αιμόσταση – διακοπή αιμορραγίας, κάτι που οδηγεί σε μείωση έως και 70% των αγγειακών επιπλοκών-αιμορραγιών στο σημείο παρακέντησης, ενώ τελευταίες μελέτες δείχνουν και μείωση της θνητότητας σε ασθενείς με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου στους οποίους διενεργείται πρωτογενής αγγειοπλαστική από την κερκιδική αρτηρία (χέρι).

 

Τμήμα Υπερηχοκαρδιογραφίας (Τηλ.: 2132086878)

Το εργαστήριο διαθέτει μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας που υποστηρίζει όλες τις σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους (Speckle Tracking, 4D κτλ.). Σε εβδομαδιαία βάση  διενεργείται μεγάλος αριθμός διαθωρακικών και διοισοφάγειων μελετών και σημαντικός αριθμός μελετών δυναμικής υπερηχοκαρδιογραφίας (stress echo) από έμπειρους και άρτια καταρτισμένους Καρδιολόγους.

 

 

 

 

 

 

Αρρυθμιολογικό Εργαστήριο (Τηλ.: 2132086737)

Στα πλαίσια ελέγχου των αρρυθμιών λειτουργεί αρρυθμιολογικό εργαστήριο που διαθέτει Holter ρυθμού (24ωρη καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος) ενώ επί συγκεκριμένων ενδείξεων πραγματοποιείται και τοποθέτηση Εμφυτεύσιμων καταγραφέων Holter που έχουν δυνατότητα καταγραφης και παρακολούθησης για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ασθενείς με υποψία εμφάνισης επικίνδυνων αρρυθμιών.

Τμήμα Βηματοδοτών (Τηλ.: 213 2086295)

Η Καρδιολογική Κλινική διαθέτει ειδική χειρουργική αίθουσα στο Χώρο ελάσσονος τραύματος (μικρό χειρουργείο),  που διαθέτει ακτινοσκοπικό μηχάνημα C-ARM. Εκεί πραγματοποιούνται εμφυτεύσεις όλων των τύπων βηματοδοτών για την αντιμετώπιση νόσων του ερεθισματαγωγού συστήματος της καρδιάς, σύμφωνα με τις ενδείξεις της Αμερικάνικης και Ευρωπαϊκής Καριολογικής εταιρείας. Παράλληλα λειτουργεί ιατρείο ελέγχου βηματοδοτών όπου παρακολουθούνται μετά από ραντεβού ασθενείς που φέρουν μόνιμο βηματοδότη.


Εργαστήριο Δοκιμασίας Κόπωσης
(Τηλ.: 2132086300)

Στην Καρδιολογική κλινική λειτουργεί σύγχρονο εργαστήριο δοκιμασίας κόπωσης με κυλιόμενο τάπητα για τους Νοσηλευόμενους και για εξωτερικούς ασθενείς. Το τμήμα είναι πλήρως εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα για την ασφαλέστερη διεξαγωγή της δοκιμασίας.

Τακτικό Καρδιολογικό Ιατρείο (Τηλ.: 2132086300, ραντεβού στο 1535 τηλεφωνικά και online)

Στα πλαίσια του τακτικού Καρδιολογικού Ιατρείου λειτουργούν και τα ιατρεία Υπέρτασης, Στεφανιαίας Νόσου και Καρδιακής Ανεπάρκειας. Στο Τακτικό Καρδιολογικό Ιατρείο εξετάζεται σε καθημερινή βάση μεγάλος αριθμός περιστατικών, ενώ στα πλαίσια του Ιατρείου Υπέρτασης τοποθετείται και σημαντικός αριθμός Holter πίεσης.

Συγκεκριμένα:

Καρδιολογικό Ιατρείο

Δευτέρα: 09.00-13.00

Ιατρείο Στεφανιαίας Νόσου

Τρίτη: 09.00 – 13.00

Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας (Υπεύθυνη κα. Μ. Γεωργοπούλου)

Τετάρτη : 09.00-13.00

Ιατρείο Υπέρτασης (Υπεύθυνος κ. Χ. Γράσσος)

Πέμπτη : 09.00-13.00

Καρδιολογικό Ιατρείο (Υπεύθυνος κ. Γ. Παυλάκης)

Παρασκευή: 09.00-13.00

 

Απογευματινά Ιατρεία

Μετάβαση στο περιεχόμενο