ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΤ
213 20 86 000

Καρδιολογική Κλινική

Ιατροί:

Νικόλαος Καυκάς, Διευθυντής Ε.Σ.Υ. – Προϊστάμενος Καρδιολογικής Κλινικής/Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, Διευθυντής Παθολογικού Τομέα.

Αθανάσιος Ποζιός, Διευθυντής Ε.Σ.Υ., Υπεύθυνος Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων

Γεώργιος Μερτζάνος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ., Υπεύθυνος Μονάδας Εμφραγμάτων

Γεώργιος Φλώρος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ., Υπεύθυνος Υπερηχογραφικού Εργαστηρίου

Χαράλαμπος Γράσσος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ., Υπεύθυνος Ιατρείου Προληπτικής Ιατρικής

Σοφία Ιωαννίδου, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ.

Μαρία Γεωργοπούλου, Επιμελήτρια Α’ Ε.Σ.Υ.

Γεώργιος Παυλάκης, Επιμελητής Α’ Ε.Σ.Υ., Επεμβατικός Καρδιολόγος

Δημήτριος Φλέσσας, Επικουρικός 

 

Γραμματεία:

Τηλ. 213 – 20.86.737

E – mail: kardiosec@kat-hosp.gr.

 

Αντικείμενο:

Η Καρδιολογική Κλινική του Γ.Ν.Α. ΚΑΤ, βρίσκεται στο Κτίριο Βρυώνειο Δ’ (4ος όροφος) διαθέτει 22 κλίνες, Μονάδα Εμφραγμάτων με 5 κλίνες. Ακόμη, διενεργεί Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, Ιατρείο Υπέρτασης και Λιπιδαιμικό Ιατρείο κάθε Τρίτη και Πέμπτη, Εργαστήριο Δοκιμασιών Κοπώσεως κάθε Τρίτη και Πέμπτη.

Επιπρόσθετα, διεξάγει καταγραφές 24ώρου Ηλεκτροκαρδιογραφήματος και Αρτηριακής Πιέσεως (HOLTER), και λειτουργεί Υπερηχοκαρδιογραφικό Εργαστήριο στο οποίο διενεργούνται διαθωρακικά και διοισοφάγεια υπερηχοκαρδιογραφήματα καθώς και υπερηχοκαρδιογραφήματα κοπώσεως (stress echo). Επιπλέον, σε πρωϊνό ωράριο λειτουργεί το Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας με Υπεύθυνη την κ. Μαρία Γεωργοπούλου (Επιμελήτρια Α’).

Η λειτουργία της Καρδιολογικής Κλινικής εμπλουτίζεται ακόμη και με την λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου (Μονάδα Επεμβατικής Καρδιολογίας) με υπεύθυνους τον Δρ. Νικόλαο Καυκά (MD, PhD, FESC) και τον κ. Γεώργιο Παυλάκη (Επιμελητής Β’). Διαθέτει 2 αίθουσες όπου μέν στην πρώτη διενεργούνται οι εξής εξετάσεις:

  1. Στεφανιογραφίες.
  2. Αγγειοπλαστική στεφανιαίων αγγείων.
  3. Αορτογραφίες – Δεξιοί Αριστεροί Καθετηριασμοί.

Στην δεύτερη αίθουσα, πραγματοποιούνται εμφυτεύσεις μονίμων βηματοδοτών/ΗΦΜ.

 

ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΙΑ/ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ από την ΚΕΡΚΙΔΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ (ΧΕΡΙ)

Συνήθως η στεφανιογραφία/αγγειοπλαστική διενεργείται από την μηριαία αρτηρία

(πόδι). Στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Καρδιολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Α. ΚΑΤ, η στεφανιογραφία/αγγειοπλαστική διενεργείται σε ποσοστό 90% από την κερκιδική αρτηρία (χέρι) και μέχρι τώρα έχουν αντιμετωπιστεί με επιτυχία εκατοντάδες ασθενείς. Η διενέργεια στεφανιογραφίας/αγγειοπλαστικής από το χέρι (κερκιδική αρτηρία) και όχι από το πόδι (μηριαία αρτηρία) έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

  1. Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς μετά το τέλος της επέμβασης, ενώ εάν χρησιμοποιηθεί η μηριαία αρτηρία (πόδι) απαιτείται ακινητοποίηση του ασθενούς για πολλές ώρες.
  2. Εξιτήριο του ασθενούς μετά από λίγες ώρες από τη δινέργεια στεγανιογραφίας.

 

Το 1 και 2 ισχύουν γιατί επιτυγχάνεται άμεση αιμόσταση – σταμάτημα αιμορραγίας.

  1. Μείωση έως 70% των αγγειακών επιπλοκών-αιμορραγιών στο σημείο παρακέντησης.
  2. Τελευταίες μελέτες δείχνουν μείωση της θνητότητας σε ασθενείς με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου στους οποίους διενεργείται πρωτογενής αγγειοπλαστική από την κερκιδική αρτηρία (χέρι).

Στηριζόμενοι σε μεγάλες μελέτες, που έδειξαν τα παραπάνω πλεονεκτήματα της χρήσης της κερκιδικής αρτηρίας (χέρι) για διενέργεια στεφανιογραφίας/αγγειοπλαστικής και ακολουθώντας τα μεγαλύτερα κέντρα της Ευρώπης, υιοθετήσαμε από το 2008 τη μέθοδο αυτή προς όφελος των ασθενών.

Προγραμματισμός Ραντεβού (Πρωινά & Απογευματινά)
14500
ΛΙΣΤΑ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ

Ενημερωθείτε για τη σειρά προτεραιότητας των χειρουργείων.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ
Skip to content