ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΤ
2132086000

Ιστορικό

Το ιστορικό  ίδρυσης του Νοσοκομείου Ατυχημάτων και Αποκαταστάσεως Τραυματιών και Αναπήρων «Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» έχει την αφετηρία του στην ίδρυση του 449 Κέντρου Αποκατάστασης Τραυματιών από το Γ.Ε.Σ. στις 5/10/1949.

Η ιδέα ίδρυσης του Κέντρου αποδίδεται στην τότε βασίλισσα Φρειδερίκη ή σύμφωνα με άλλη μαρτυρία στον  αρχίατρο Ν. Βρυώνη.  Το Κέντρο ήταν κυρίως θεραπευτήριο και είχε σκοπό να αποθεραπεύει τους τραυματίες πολέμου από τις παθήσεις τους και να τους κάνει ικανούς να εξεργασθούν. Διοικητής του ήταν ο αρχίατρος Ν. Βρυώνης. Εγκαταστάθηκε  στη βίλα Καζούλη καθώς και σε 8 λυόμενα περίπτερα, τα ονομαζόμενα ΤΟΛ. Ανέπτυξε ειδικά περίπτερα: γυμναστήριο, κέντρο ψυχαγωγίας, βιοτεχνικό εργαστήριο και γεωργικό σχολείο.

Στα επόμενα χρόνια και καθώς ο αριθμός των τραυματιών στρατιωτών μειωνόταν, άρχισαν να γίνονται δεκτοί πολίτες  ως εξωτερικοί ασθενείς και το ίδρυμα τίθεται στη διάθεση του ΙΚΑ. Το 1951 συστήνεται το Ίδρυμα Αποκαταστάσεως Αναπήρων «Ο  ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» ως ΝΠΙΔ και για ένα διάστημα συστεγάζεται με το  449 ΚΑΤ. Δεχόταν μόνο εξωτερικούς ασθενείς που είχαν ανάγκη φυσιοθεραπείας.

Τον Αύγουστο του 1953, με τους καταστροφικούς σεισμούς σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, δίνεται εντολή να δεχτεί  και να περιθάλψει τους πρώτους εσωτερικούς ασθενείς, 80 θύματα των σεισμών.

Το 1955 έχοντας ήδη αγοράσει περισσότερη έκταση από τους ιδιοκτήτες της βίλας Καζούλη  άρχισε η οικοδόμηση του νέου νοσοκομείου η οποία ολοκληρώθηκε το 1962.

Το 1958 με τροποποίηση του καταστατικού του, το Ίδρυμα μετονομάζεται σε Νοσοκομείο Ατυχημάτων & Αποκαταστάσεως Τραυματιών & Αναπήρων

«Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ».

Η Σχολή Νοσοκόμων μονοετούς φοίτησης του ΚΑΤ ιδρύθηκε το 1971 και το 1980 μετατράπηκε σε ΜΤΕΝ  σχολή διετούς φοίτησης. Το νοσοκομείο, σύμφωνα με το Π.Δ. 304/5-8-83 αποτελεί πλέον ΝΠΔΔ.

Το 1951, στον περίβολο του κτήματος της βίλας Καζούλη κτίστηκε ο ναός του Αποστόλου Παύλου, με προσφορά της κας Ν. Μπαλάσκα.

 

Βιβλιογραφικές Πηγές:

  • Στάθης Γ. (2009): Ιστορία των Ελληνικών Νοσοκομείων, Εκδόσεις Mediforce, Αθήνα.
  • Χατζηδάκη Χ. (2005): Τα Νοσοκομεία στην Αθήνα & στον Πειραιά – Πορεία στο χρόνο: 30 χρόνια ΕΙΝΑΠ, Ε.Ι.Ν.Α.Π., Αθήνα.
Προγραμματισμός Ραντεβού (Πρωινά & Απογευματινά)
1535
ΛΙΣΤΑ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ

Ενημερωθείτε για τη σειρά προτεραιότητας των χειρουργείων.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ
Μετάβαση στο περιεχόμενο