ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΤ
2132086000

Γ’ Ορθοπαιδική Κλινική

Ιατροί

Αλκιβιάδης Βόσσος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ., Προϊστάμενος Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής

Αναστάσιος Μουρίκης, Διευθυντής Ε.Σ.Υ.

Αθανάσιος Φούκας, Διευθυντής Ε.Σ.Υ.

Νικόλαος Κυριακόπουλος, Επιμελητής Α’ Ε.Σ.Υ.

Βασιλική Λάκκα, Επιμελήτρια Β’ Ε.Σ.Υ.

Χρήστος Σαμαράς, Επικουρικός

Ηλίας Φανουργιάκης, Επικουρικός

 

Γραμματεία: Τηλ. 213 – 20.86.328 E – mail: gorthosec@kat-hosp.gr

Αντικείμενο:

Η Γ’ Ορθοπαιδική Κλινική του Γ.Ν.Α. ΚΑΤ, βρίσκεται στον 3ο όροφο του Βρυωνείου Κτιρίου και ιδρύθηκε το 1963. Διευθυντές της Κλινικής, έχουν διετελέσει ο αείμνηστος Δημήτριος Αρβανίτης, ο Καθηγητής Βασίλειος Παπαθανασίου, ο Δρ. Γεώργιος Γεραρής, ο Δρ. Αμύντας Βαρβαρούσης, ο Καθηγητής Θεολόγος Θεοφάνης Ιωαννίδης. Από το 2011, μέχρι τώρα Διευθυντής της Κλινικής είναι ο Δρ. Αθανάσιος Αντωνόπουλος.

Επιστημονικός σταθμός και τομή στη λειτουργία της Γ’ Ορθοπαιδικής Κινικής ήταν η ανάληψη της διεύθυνσης από τον αείμνηστο Αλέξανδρο Ζαούση το 1975 ο οποίος ήταν από τους πλέον διαπρεπείς ορθοπαιδικούς χειρουργούς σε παγκόσμιο επίπεδο και ο πρώτος ορθοπαιδικός χειρουργός που πραγματοποίησε ολική αρθροπλαστική ισχίου στη χώρα μας. Η κλινική υπήρξε υπό την διεύθυνση του πρωτοπόρος στις επανορθωτικές επεμβάσεις ισχίου και γόνατος και στην αντιμετώπιση του τραύματος με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, παράδοση η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα ανελλιπώς.

Ιατροί οι οποίοι ολοκλήρωσαν διαχρονικά την ειδικότητα τους στην Γ΄ Ορθοπαιδική κλινική διαπρέπουν ως καθηγητές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι σήμερα διευθυντές κρατικών και ιδιωτικών κλινικών καθώς και ερευνητές.

Επεμβατικές πράξεις & δραστηριότητες.

Στην Γ’ Ορθοπαιδική Κλινική μας πραγματοποιούνται επείγουσες τραυματολογικές και προγραμματισμένες ορθοπαιδικές χειρουργικές επεμβάσεις. Βρίσκεται στον 3ο όροφο – Βρυώνειο Γ, διαθέτει 9 θαλάμους νοσηλείας εκ των οποίων ένας 5 κλινών , ένας 4 κλινών και 7 των δύο κλινών. Σύνολο κλινών 23. Ταυτοχρόνως νοσηλεύονται ασθενείς ανεξαρτήτως αριθμού στις διακεκριμένες θέσεις του 6ου ορόφου.

Υπάρχει εξειδίκευση της κλινικής στην ορθοπαιδική τραυματολογία των άνω και κάτω άκρων με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας που επιτρέπουν την πρώιμη κινητοποίηση των ασθενών. Χρησιμοποιούνται τεχνικές ενδομυελικών ηλώσεων των μακρών οστών, εξωτερικής οστεοσύνθεσης με συστήματα Ilizarov, εσωτερικής οστεοσύνθεσης με σύγχρονα συστήματα κλειδούμενων πλακών, και αρθροπλαστικών για κατάγματα του ισχίου, του γόνατος του ώμου του αγκώνα, της ποδοκνημικής, της πτέρνας και της πηχεοκαρπικής περιοχής.

Στα προγραμματισμένα χειρουργεία πραγματοποιούνται πρωτογενείς αρθροπλαστικές του ισχίου, του γόνατος και της ποδοκνημικής για ασθενείς με εκφυλιστικές, ρευματολογικές και μεταταραυματικές αρθροπάθειες.

Χρησιμοποιούνται τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας που επιτρέπουν κινητοποίηση την ημέρα του χειρουργείου ή την επόμενη μετεγχειρητική ημέρα και έξοδο από το νοσοκομείο τη δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα. Ακολούθως, γίνεται χρήση τεχνικών των αρθρώσεων σε νέους ασθενείς με διορθωτικές οστεοτομίες, μεταμόσχευση αυτόλογων χονδροκυττάρων και πολυδύναμων μεσεγχυματικών κυττάρων, μεταμοσχεύσης συνθετικών μηνίσκων του γόνατος και πάνω από 200 επεμβάσεις αθλητικών κακώσεων ανά έτος αρθροσκοπικής συνδεσμοπλαστικής χιαστών και πλαγίων συνδέσμων του γόνατος, αρθροσκοπικών συρραφών του μηνίσκου και αρθροσκοπικών επεμβάσεων στην ποδοκνημική με τεχνικές μικρής επεμβατικότητας που επιτρέπουν την επάνοδο στο σπίτι σε 24 ώρες από το χειρουργείο.

Επιπλέον, η Γ’ Ορθοπαιδική Κλινική, λειτουργεί ως κέντρο αναφοράς αναθεωρήσεως αρθροπλαστικών των κάτω άκρων με χρήση αλλομοσχευμάτων και μεγάλων ογκολογικών προθέσεων, για προβλήματα χαλάρωσης παλιών αρθροπλαστικών ή λοίμωξης με εκτεταμένη οστική απώλεια. Υπάρχει επίσης ειδικό ενδιαφέρον και εξειδίκευση στις διορθωτικές

οστεοτομίες και τις τενοντομεταφορές της ποδoκνημικής και του άκρου ποδός για εκφυλιστικές και νευρολογικές παραμορφώσεις του άκρου ποδός.

Κάθε Τρίτη και Πεμπτη απο 7.30 π.μ. εως 15.00 μ.μ. διατίθεται μία χειρουργική αίθουσα για την πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων σε χρονίως πάσχοντες. Τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται χειρουργικώς είτε την ημέρα της εφημερίας της κλινικής είτε μετά την πάροδο του πρώτου 48ωρου εώς και την τέταρτη ημέρα της νοσηλείας τους.

Ο Συντονιστής Διευθυντής και οι υπόλοιποι ιατροί της κλινικής έχουν εξειδικευθεί στην αντιμετώπιση:

1. Όλων των τραυματολογικών περιστατικών πλην των κακώσεων σπονδυλικής στήλης που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης και των μικτών τραυμάτων του άνω άκρου.

2. Στην επανορθωτική χειρουργική των αρθρώσεων ισχίου, γόνατος, ώμου και ποδοκνημικής. Η κλινική πρωτοπορεί στις ολικές αρθροπλαστικές και στις αναθεωρήσεις τους.

3. Στην εξειδικευμένη αντιμετώπιση αθλητικών κακώσεων είτε αρθροσκόπικα είτε ανοικτά.

4. Ιδιαίτερη γνώση στην αντιμετώπιση των ορθοπαιδικών λοιμώξεων, όπως σηπτική χαλαρώση ολικής αρθροπλαστικής, λόγω ιδιαίτερης ενασχόλησης με το αντικείμενο. Είναι γνωστό στην ορθοπαιδική κοινότητα ότι η Γ’ Ορθοπαιδική κλινική και συγκεκριμένα ο σημερινός συντονιστής Διευθυντής υπήρξε ο εμπνευστής και ιδρυτής του τμήματος ορθοπαιδικών λοιμώξεων της Ελληνικής Ορθοπαιδικής Εταιρείας το 1994.

Τακτικά εξωτερικά ιατρεία & απογευματινά ιατρεία

Τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία λειτουργούν δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, στην αίθουσα 7 και 9 αντίστοιχα, πρωινές ώρες, από τις 8.00 π.μ. εως τις 13.00 μ.μ. κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού στο τηλ.213 2086100. Παρέχεται περίθαλψη στους προσερχόμενους ασθενείς καθώς και παρακολούθηση της αποθεραπείας των ασθενών που νοσηλεύθηκαν στην κλινική.

Τα απογευματινά ιατρεία λειτουργούν, κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη από τις 16.00 μ.μ. κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού στο 213 – 20.86.200.

Προγραμματισμός Ραντεβού (Πρωινά & Απογευματινά)
1535
ΛΙΣΤΑ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ

Ενημερωθείτε για τη σειρά προτεραιότητας των χειρουργείων.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ
Μετάβαση στο περιεχόμενο