ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΤ
2132086000

Κλινική Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής

Ιατροί

Κωνσταντίνος Μουρούζης, Συντονιστής Διευθυντής Ε.Σ.Υ. , Προϊστάμενος Κλινική Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής

Ελένη Παραρά, Επιμελήτρια Α’ Ε.Σ.Υ.

Παναγιώτης Σταθόπουλος, Επιμελητής Α’ Ε.Σ.Υ.

Χρήστος Κρασαδάκης, Επικουρικός Επιμελητής

 

Γραμματεία Μαρία Μαρίνου

Email: gnathosec@kat-hosp.gr

 

Αντικείμενο-Ιστορικά στοιχεία

Η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική με τον Ν. 4272/2014 (άρθρο 22, ΦΕΚ 145/11/7/2014), καθορίζεται ως ιατρική ειδικότητα, που απαιτεί τις γνώσεις της ιατρικής και της οδοντιατρικής επιστήμης και περιλαμβάνει τη διάγνωση και αντιμετώπιση των συνήθων αλλά και σπανιότερων παθολογικών καταστάσεων που αφορούν στη στοματική κοιλότητα, τις γνάθους και το πρόσωπο, καθώς και τις επεκτάσεις τους στην κεφαλή και τον τράχηλο. Για την απόκτηση της ειδικότητας απαιτούνται: η κατοχή των δύο πτυχίων Ιατρικής και Οδοντιατρικής και 5 χρόνια ειδικότητας (12 μήνες Γενική Χειρουργική και 48 μήνες Χειρουργική Στόματος, Γνάθων και Προσώπου).

Το αντικείμενο των εργασιών του τμήματος, καλύπτει όλο το φάσμα της ειδικότητας. Το τμήμα αποτελεί ένα από τα λίγα τμήματα πανελληνίως, που χορηγούν πλήρη ειδικότητα. Το επιστημονικό έργο της κλινικής είναι γνωστό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, από το μεγάλο αριθμό ανακοινώσεων και δημοσιεύσεων σε Διεθνή και Ελληνικά περιοδικά του κλάδου. Οι επιστημονικές εργασίες της κλινικής αποτελούν διεθνώς σημείο αναφοράς, κυρίως στη Γναθοπροσωπική Χειρουργική Παθολογία και Ογκολογία και στη Γναθοπροσωπική Τραυματολογία, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στις χιλιάδες αναφορές (citations) στις δημοσιεύσεις της.

Η Κλινική άρχισε να λειτουργεί στη δεκαετία του 1950 και είναι εκ των ιδρυτικών κλινικών του Νοσοκομείου ΚΑΤ. Μέχρι το 1986, που στη χώρα μας αναπτύχθηκε το ΕΣΥ, ήταν σχεδόν το μόνο οργανωμένο νοσοκομειακό τμήμα, καλύπτοντας όλο το αντικείμενο της ειδικότητας για ολόκληρη την επικράτεια.

Ιδρυτής της Κλινικής και πρώτος Διευθυντής της ήταν ο στρατιωτικός ιατρός Ιωάννης Κωνσταντινίδης, που διετέλεσε και Πρόεδρος της Εταιρείας της ειδικότητας για δύο τριετίες (1972-1975 & 1975-1978). Τον διαδέχτηκε ο συνεργάτης και μαθητής του Ιωάννης Κουντούρης. Από τον Φεβρουάριο του 1986 μέχρι και το τέλος του 2009 την Κλινική διηύθυνε ο Νικόλαος Ζαχαριάδης, το πληθωρικό επιστημονικό έργο του οποίου κατέστησε το τμήμα διεθνώς γνωστό. Από το 2010 μέχρι και τον Ιούνιου του 2023 τη διεύθυνση ανέλαβε ο Γεώργιος Ράλλης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (2017-2020), αλλά και κατά την τριετία 2011-2014.

 

Παροχές & κλίνες

Η Κλινική της Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Γ.Ν.Α. ΚΑΤ, διαθέτει 19 κλίνες σε κλιματιζόμενους θαλάμους (εννέα στον 3ο όροφο της Πτέρυγας Ηρώων Πολυτεχνείου, οκτώ στον 2ο όροφο της Πτέρυγας Ηρώων Πολυτεχνείου και δύο στην Α΄ θέση). Τα γραφεία των ιατρών είναι στο Ισόγειο του Κεντρικού Κτιρίου, όπου και τα εξωτερικά ιατρεία.

Η Κλινική, εφημερεύει σε ανοικτή 24ωρη εφημερία μία φορά ανά τέσσερις ημέρες. Την οκταετία 2010-2017, νοσηλεύθηκαν στην Κλινική 3.963 ασθενείς. Στο τμήμα διατίθενται 10-11 τακτικές χειρουργικές αίθουσες γενικής αναισθησίας μηνιαίως. Ο αριθμός των υπό γενική αναισθησία χειρουργηθέντων κατά την τελευταία οκταετία (2010-2017), ανήλθε σε 1.617 ασθενείς.

 

Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία

Τα εξωτερικά ιατρεία του τμήματος λειτουργούν καθημερινά τις πρωϊνές ώρες, με ραντεβού. Διαθέτουν έξι ανεξάρτητες και πλήρως εξοπλισμένες εξεταστικές-χειρουργικές μονάδες. Στα εξωτερικά ιατρεία εξετάζονται και αντιμετωπίζονται υπό τοπική αναισθησία περίπου 5000 εξωτερικοί και νοσηλευόμενοι ασθενείς κατ’ έτος. Κατά την τελευταία οκταετία (2010-2017), εξετάστηκαν 35.507 εξωτερικοί ασθενείς και υποβλήθηκαν σε διάφορες επεμβάσεις υπό τοπική αναισθησία 10.937 ασθενείς.

Για περισσότερα και πιο λεπτομερή στοιχεία στο link με τίτλο “Επιστημονικές Δραστηριότητες” παρατίθενται τα πεπραγμένα του τμήματος 2010 – 2016.

Προγραμματισμός Ραντεβού (Πρωινά & Απογευματινά)
1535
ΛΙΣΤΑ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ

Ενημερωθείτε για τη σειρά προτεραιότητας των χειρουργείων.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ
Μετάβαση στο περιεχόμενο