ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΤ
2132086000

Θωρακοχειρουργική Κλινική

Ιατροί

Πέτρος Μίχος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ., Προϊστάμενος Θωρακοχειρουργικής Κλινικής

Ιωάννης Γακίδης, Διευθυντής Ε.Σ.Υ.

Χρήστος Χατζηαντωνίου, Διευθυντής Ε.Σ.Υ.

Αθανάσιος Σταματελόπουλος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ.

Δημήτριος Δολτσίδης, Επικουρικός

 

Γραμματεία

Τηλ. 213 – 20.86.731, 213 – 20.86.894
E – mail: thoracosec@kat-hosp.gr

 

Αντικείμενο

Η Θωρακοχειρουργική κλινική του Γ.Ν.Α. ΚΑΤ είναι μία από τις αρχαιότερες θωρακοχειρουργικές κλινικές της χώρας και βρίσκεται στον 3ο όροφο του Κτιρίου Ηρώων Πολυτεχνείου.

Το Τμήμα εφημερεύει 15 ή 16, αναλόγως το μήνα, ημέρες σε γενική εφημερία. Είναι το μοναδικό Θωρακοχειρουργικό Τμήμα του Λεκανοπεδίου Αττικής, που εφημερεύει βάσει του προγράμματος του ΕΚΑΒ σε δύο δέσμες Γ΄ και Δ΄, καλύπτοντας κατά την Γ΄ δέσμη τα θωρακοχειρουργικά περιστατικά των Νοσοκομείων ‘ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ’, και ‘Αμαλία Φλέμινγκ’ και κατά την Δ΄ δέσμη, τα περιστατικά των Νοσοκομείων ‘Λαϊκό’ και Γ.Ν.Α. ΚΑΤ.

Πρέπει να τονισθεί ότι λόγω της καθημερινής εφημερίας του νοσοκομείου για ορθοπεδικά περιστατικά, οι ιατροί του τμήματός μας καλούνται συχνότατα να αντιμετωπίσουν τα θωρακοχειρουργικά προβλήματα των ασθενών, που διακομίζονται στο νοσοκομείο μας λόγω των τραυματολογικών προβλημάτων τους, ευρισκόμενο έτσι το τμήμα σε ουσιαστική καθημερινή εφημερία. Από το 2000 η κλινική εκτελεί και θωρακοσκοπικές επεμβάσεις VATS – ευρισκόμενη στην πρωτοπορία της χώρας.

Εκτός των ορθοπεδικών τμημάτων, τα υπόλοιπα λειτουργούντα τμήματα του νοσοκομείου και ιδιαιτέρως οι τρεις Μ.Ε.Θ., εμπλουτίζουν την γκάμα των περιστατικών του τμήματός μας με πληθώρα περιστατικών, έχοντα σχέση με την παθολογία του θώρακα.

 

Κλινική δραστηριότητα

Από τα επίσημα έγγραφα – αρχεία του Τμήματος και του Νοσοκομείου προκύπτει η ετήσια κίνηση, που έχει ως εξής: Νοσηλευόμενοι ασθενείς: περίπου 550 – 600.

Οι παθήσεις για τις οποίες νοσηλεύονται οι ασθενείς και που αντιμετωπίζονται συντηρητικά ή χειρουργικά αντιπροσωπεύουν σχεδόν το σύνολο των παθήσεων της Χειρουργικής Θώρακος. Η παρακολούθηση και θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών νοσηλευομένων στα υπόλοιπα τμήματα και Μ.Ε.Θ του Νοσοκομείου: περίπου 400.

Εξεταζόμενοι ασθενείς στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία: περίπου 500 – 550. Εξεταζόμενοι ασθενείς στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π): 5.000 – 5.500.

Το Τμήμα μας βάσει του προγράμματος του ΕΚΑΒ εκτελεί Γενική Εφημερία σε κάθε Γ΄ και Δ΄ δέσμη. Στη Γ΄ δέσμη καλύπτει θωρακοχειρουργικά το Νοσοκομείο, ενώ στη Δ΄ δέσμη καλύπτει θωρακοχειρουργικά το Γ.Ν.Α. ΚΑΤ και το Λαϊκό Νοσοκομείο.

 

Χειρουργικές Επεμβάσεις

Εκτελεί τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις σε μία αίθουσα χειρουργείου κάθε Τρίτη και Παρασκευή και επεμβάσεις με τοπική αναισθησία κάθε Τετάρτη και Πέμπτη 8-11π.μ, στην αίθουσα του μικρού χειρουργείου.

  • Με γενική αναισθησία: 150 – 170.
  • Με τοπική αναισθησία: 700 – 750.

Παράλληλα, διενεργείται μεγάλος αριθμός κλειστών χειρουργικών παροχετεύσεων θώρακος, εκτομές πνεύμονος για τραύμα ή όγκους πνεύμονα (σφηνοειδείς εκτομές, λοβεκτομές, πνευμονεκτομές), σύγκλειση εμφυσηματικών φυσσαλίδων (πνευμοθώρακας), περικαρδιακά παράθυρα, αποφλοιώσεις πνεύμονος, αφαίρεση όγκων θωρακικού τοιχώματος, αποκατάσταση διαπυηθέντων στέρνων, παροχέτευση μεσοθωρακίου για κατιούσα νεκρωτική μεσοθωρακίτιδα, διαμασχαλιαία αφαίρεση 1ης πλευράς και σκαληνοτομή (επέμβαση κατά Ross) προς θεραπεία του συνδρόμου Θωρακικής Εξόδου (μία από τις μεγαλύτερες σειρές στη χώρα μας), βιοψία όγκων μεσοθωρακίου, λεμφαδένων αποκατάσταση ανωμαλιών θωρακικού τοιχώματος (pectus excavatum, pectus carrinatum), επεμβάσεις όγκου οισοφάγου (Ivor lewis).

 

Θωρακοσκοπικά ( V.Α.Τ.S ) εκτελούνται:

  • Εκτομή αερωδών κύστεων και μηχανική πλευροδεσία για την αντιμετώπιση του αυτομάτου πνευμοθώρακα.
  • Παροχέτευση πλευριτικής συλλογής με ή χωρίς βιοψία υπεζωκότα.
  • Βιοψία υπεζωκότα.
  • Δημιουργία περικαρδιακού παραθύρου.
  • Παροχέτευση εμπυήματος/αποφλοίωση.
  • Βιοψία πνευμονικών οζιδίων υπεζωκότα.
  • Παροχέτευση αιμοθώρακα.
  • Αφαίρεση μεταστάσεων πνεύμονος.

Βρογχοσκοπήσεις με άκαμπτο & εύκαμπτο βρογχοσκόπιο: 65 – 80.

 

Ιατρείο Βρογχοσκόπησης

Στα εξωτερικά ιατρεία λειτουργεί κάθε Τετάρτη 08.00 π.μ. – 11.00 π.μ., με εύκαμπτο ή άκαμπτο βρογχοσκόπιο. Αναλαμβάνει όλη την γκάμα των καλοηθών – φλεγμονωδών και μη παθήσεων.

Υπεύθυνος: Χρήστος Χατζηαντωνίου, Επιμελητής Α’, Θωρακοχειρουργός

Τηλ. Ραντεβού 1535

 

Παροχές & κλίνες

Η κλινική αναπτύσσεται στο δεύτερο όροφο του κτιρίου ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ. Διαθέτει 4 τρίκλινα δωμάτια με τουαλέτα και 2 δίκλινα δωμάτια θέσεων.

 

Επιστημονικό έργο

Στο Τμήμα Χειρουργικής Θώρακος εκπαιδεύονται για το πρώτο έτος της Γενικής Χειρουργικής ειδικευόμενοι ιατροί των οποίων η ειδικότητα απαιτεί εκπαίδευση στη Γενική Χειρουργική. Στο τμήμα μας εκπαιδεύονται επίσης ειδικευόμενοι ιατροί άλλων ειδικοτήτων για τις οποίες απαιτείται εξάμηνη εκπαίδευση στη Χειρουργική Θώρακος.

Εκτός από την εκπαίδευση των ιατρών στην εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων, η εκπαίδευσή τους συμπληρώνεται και με το επιστημονικό πρόγραμμα της κλινικής στο οποίο συμμετέχουν τόσο οι ειδικευμένοι ιατροί του Τμήματος και του Νοσοκομείου μας, όσο και οι ειδικευόμενοι του Τμήματος, αλλά και προσκεκλημένοι ιατροί άλλων νοσοκομείων. Το ανωτέρω αρχίζει το Σεπτέμβριο και τελειώνει τον Ιούνιο κάθε έτους.

Κάθε έτος η Κλινική συμμετέχει με παρακολούθηση και ιδιαίτερα με παρουσίαση επιστημονικών εργασιών σε όλα τα Πανελλήνια Συνέδρια της ειδικότητας της Χειρουργικής Θώρακος, Της Γενικής Χειρουργικής και λοιπών συναφών ειδικοτήτων.

Ακολούθως, η Κλινική συμμετέχει κάθε έτος στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Θωρακο – Καρδιοχειρουργικής, αλλά και σε Παγκόσμια και Αμερικανικά Συνέδρια. Οι ιατροί του Τμήματος παρακολουθούν τα Μετεκπαιδευτικά Σεμινάρια και Μαθήματα που διοργανώνονται από τις Εταιρείες της Θωρακο – καρδιοχειρουργικής και των συναφών ειδικοτήτων, σε Ελληνικό και Πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ακόμη, δημοσιεύει εργασίες τόσο σε Ελληνικά Επιστημονικά Περιοδικά, όσο και Διεθνή. Από την αρχή του 2001, εγκαινιάστηκε η συνεργασία του τμήματός μας με τη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας – Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Τ.Ε.Ι ) Αθήνας, με σκοπό την άσκηση των φοιτητών στην αντιμετώπιση των οξέων και χρόνιων αναπνευστικών περιστατικών και την ενημέρωσή τους στις σύγχρονες απόψεις και τις μεθόδους αντιμετώπισης, συντηρητικά ή χειρουργικά, των περιστατικών του τμήματός μας.

Προγραμματισμός Ραντεβού (Πρωινά & Απογευματινά)
1535
ΛΙΣΤΑ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ

Ενημερωθείτε για τη σειρά προτεραιότητας των χειρουργείων.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ
Μετάβαση στο περιεχόμενο